Future of Retail 2020

​«Με επίκεντρο τον εμπορικό κόσμο της χώρας και πρωταγωνιστή το Εμπόριο, το 1o “Future of Retail” ανέδειξε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του μέλλοντος» 

​Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, διαμηνύοντας τη στήριξη της κυβέρνησης με τη διάθεση σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για το αναγκαίο ψηφιακό άλμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ο εκσυγχρονισμός του ΓΕΜΗ, το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η μείωση της φορολογίας στην ατζέντα της ομιλίας του Πρωθυπουργού.
Κεντρικοί ομιλητές οι κ.κ. Jonathan Reynolds, Said Business School, University of Oxford και Dan O' Connor, Executive in Residence, Harvard Business School

 

​Με μεγάλη επιτυχία, έντονη προσέλευση του εμπορικού κόσμου από όλη την Ελλάδα και σημαντικά ευρήματα ολοκληρώθηκε το πρώτο Συνέδριο «Future of Retail» που έλαβε χώρα στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στο Grand Hyatt Athens υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Παρουσία του αξιότιμου Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου που στόχο είχαν να αναδείξουν το μέλλον του Εμπορίου υπό το πρίσμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της μετάβασής του από το παραδοσιακό στο ψηφιακό περιβάλλον.
 
Τις εργασίες τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από πεντακόσιοι σύνεδροι,  εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι σκοπός του «Future of Retail» είναι η εδραίωσή του ως ενός μόνιμου θεσμού παρακολούθησης των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται στο εμπόριο παγκοσμίως καθώς επίσης και η διασφάλιση ενός διαφανούς και αξιόπιστου forum δημόσιου διαλόγου για την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών που αναδύονται στον ψηφιακό κόσμο και κατ΄ επέκταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 50 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επικεντρώθηκαν στην ερμηνεία και την ανάλυση των διεθνών τάσεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας πρότασης για το μέλλον του Εμπορίου. Ψηφιακές τεχνολογίες, καταναλωτικά πρότυπα των Millennials, καινοτομίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, νέες τάσεις στις πληρωμές, καινοτόμες στρατηγικές, βιώσιμη ανάπτυξη και εμπόριο, το μέλλον της εργασίας και το εμπόριο στα σύγχρονα κέντρα των πόλεων ήταν οι κεντρικές θεματικές που απασχόλησαν το διήμερο Συνέδριο, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξειδικευμένα σεμινάρια με θέμα «Consumer Law Ready» και  «Πλατφόρμα trust and use- Λιανικό εμπόριο & νέοι ορίζοντες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι « Η ανάπτυξη της Ελλάδος θα περάσει μέσα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικά σήμερα, που χάρη στην τεχνολογία μπορείς να χτίσεις μία ηλεκτρονική εμπορική επιχείρηση, ακόμη και μέσα από το ίδιο σου το σπίτι. Το κράτος οφείλει να στέκεται αρωγός στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο χωρίς περιττά ρυθμιστικά εμπόδια, χωρίς υψηλή φορολογική επιβάρυνση, να αναδεικνύει και όχι να καταπνίγει την επιχειρηματικότητα…... Για πρώτη φορά, άλλωστε, μια κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αλλά εμπιστεύεται και τους ανθρώπους της. Αναμένω, συνεπώς, κι εσείς με τη σειρά σας να πάρετε τη σκυτάλη της προόδου. Να αξιοποιήσετε γόνιμα τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, συντονισμένοι με το ρυθμό ανάπτυξης στον οποίο ήδη κινείται η πατρίδα μας.»

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας «Αυτό το συνέδριο είναι μια φιλόδοξη και ταυτόχρονα αναγκαία πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, που έρχεται να διαμορφώσει ένα πλαίσιο προβληματισμού για το μέλλον του εμπορίου. Η ΕΣΕΕ κατανοεί τον ρόλο μιας επιχειρηματικής οργάνωσης, ως μιας καταρχήν προωθητικής δύναμης. Στη δική μας αντίληψη η προάσπιση των συμφερόντων συνδέεται και με την ικανότητα πρόβλεψης και πρόληψης. Στην περίπτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που μας απασχολεί και στο συνέδριο, η τάση ήταν εμφανής ήδη από τις προηγούμενες δύο δεκαετίες και η πορεία που έχουν λάβει τα πράγματα προς το μέλλον, λίγο ως πολύ δεδομένη. Και προφανώς αυτή η τάση έχει ξεφύγει  από το στενό πεδίο της οικονομίας. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι θεμέλιο της κοινωνίας της χώρας και άρα μπορεί να δώσεις το δικό της αποτύπωμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, μπορεί να γίνει η αιχμή του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας.»

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας, τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς,  ο οποίος αναφερόμενος στις τρεις μεταβάσεις της Ευρώπης που αφορούν στην Πράσινη Συμφωνία, την ψηφιακή οικονομία και τις ασφαλείς κοινωνίες του μέλλοντος, τόνισε μεταξύ άλλων «Τον Απρίλιο του 2018 η Ευρώπη δημοσίευσε έναν οδηγό για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των μικρών λιανοπωλητών. Ο οδηγός αυτός παρέχει νέες προσεγγίσεις για την προώθηση της αναζωογόνησης των κέντρων των πόλεων και πρακτικές προτάσεις για τη στήριξη μικρών λιανοπωλητών να εξοικειωθούν με τις τεχνολογικές αλλαγές και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Με τις πρωτοβουλίες μας στηρίζουμε τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν την καινοτομία, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα του λιανικού εμπορίου. Είμαστε αρωγός και συμπαραστάτης για την ενίσχυση της παρουσίας τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συχνά οικογενειακό χαρακτήρα, μπορούν να υπολογίζουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφομοιώσουν τις τεχνολογικές αλλαγές με τελική κοινή μας επιδίωξη τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.»

Το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι «Η αποστολή μας απέναντι στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο είναι ευρύτερη ιδιαίτερα σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε σχέση με την προφανή μετατόπιση προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οφείλουμε να δώσουμε εκπαίδευση, εργαλεία, υπηρεσίες κι υποδομές.  Όσον αφορά στις υποδομές εκτιμούμε ότι είμαστε πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης. Αλλά θα φτάσουμε εκεί που πρέπει να είμαστε. Η δημοπρασία του φάσματος του 5G που θα γίνει στο τέλος του έτους θα βοηθήσει. Θα επενδύσουμε σε νέου τύπου υποδομές.»

​​Χαρακτηριστικές ήταν οι κεντρικές ομιλίες των keynote speakers Dan O' Connor, Executive in Residence, Harvard Business School και Jonathan Reynolds, Director, Oxford Institute of Retail Management, Said Business School, University of Oxford, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.  Στην ομιλία του ο Dan O’ Connor έδωσε μια γενική εικόνα των νέων εξελίξεων στο λιανικό εμπόριο, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες που προσφέρουν οι ραγδαίες αλλαγές στην αυτοματοποίηση. Κάνοντας αναφορά στο επιχειρηματικό μοντέλο της Alibaba, ανέδειξε τις πολλαπλές υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία στους λιανεμπόρους, θεωρώντας ότι διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό μοντέλο του μέλλοντος. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του λιανικού εμπορίου, λέγοντας ότι "είναι μια υπέροχη εποχή για να είναι κάποιος επιχειρηματίας", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι για το χονδρικό εμπόριο η νέα εποχή απαιτεί προσοχή και καλή διαχείριση του νέου σύνθετου περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο Jonathan Reynolds ανέδειξε τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τις επόμενες δεκαετίες όπως αυτές του δημογραφικού, της επιτάχυνσης της τεχνολογικής ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής πίεσης, διασυνδέοντάς τες με συγκεκριμένες τάσεις που θα αναπτυχθούν στο λιανικό εμπόριο.

01 Ψηφιακές Τεχνολογίες που αλλάζουν το λιανικό εμπόριο

 

Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αναδείχθηκε ο  μετασχηματισμός που υφίστατο ο κλάδος του λιανικού εμπορίου εξαιτίας της επίδρασης των ψηφιακών τεχνολογιών.

Video

Troy Beeler, General Manager, Future Commerce Initiative LLC

Commerce-Changing Digital Technologies: The Digital & Automated Store

Νίκος Κωστρόγλου, Managing Partner Koolmetrix

Λένα Τσιπούρη, Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Plenary Speech

 

Νίκος Φλίγκος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικών λειτουργιών, Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας,ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Philip Morris International

Video

In conversation:

 

Jasmin Battista, Head of e-commerce sector, EuropeanCommission

Video

02 Η επίδραση των Τεχνολογικών Καινοτομιών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα
 

Στόχος ήταν να γίνει κατανοητός σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα ο τρόπος υιοθέτησης του τεχνολογικού μετασχηματισμού στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Video

Ζήνα Μαυροειδή, Διευθύνουσα Σύμβουλος e-Fresh.gr

Ανέστης Παρταλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Logistics

Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΕL

03  Τα χαρακτηριστικά των Millennials 

 

Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αναδείχθηκαν τα χαρακτηριστικά των Millennials, για μια από τις μεγαλύτερες γενιές στην ιστορία που ήδη αναμορφώνουν τομείς της οικονομίας με τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους. 

Video

Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής ΙΕΛΚΑ

Γιώργος Καραμανώλης, Co-Founder & CTO/CIO at Crowdpolicy Chairman of Hellenic Blockchain Hub

Plenary Speech

 

Christian Verschueren, Director-General, Eurocommerce

Video

04 Το Φυσικό Κατάστημα του Μέλλοντος 


Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών διαφάνηκε ο τρόπος που προβλέπεται να είναι το φυσικό κατάστημα του μέλλοντος, ύστερα από την επίδραση των ψηφιακών τεχνολογιών. 

Video

Jonathan Chippindale, Chief Executive, HOLITION

Κωνσταντίνος Κουκοράβας, CEO & Founder Intelistyle & Μιχαήλ Μιχελής, COO & Co-founder Intelistyle

Κώστας Στεφανίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιδρυτής και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή ΙΤΕ

Keynote Speech


Dan O' Connor, Executive in Residence, Harvard Business School

Video

05 Λιανικό Εμπόριο και Βιώσιμη Ανάπτυξη 


Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αναδέιχθηκε η σημασία δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων στον κλάδο του εμπορίου να υπηρετήσουν τον στόχο 12 «Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή» του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Video

Κωνσταντίνος Αστρίδης, Founder Recycglobe

Ευριπίδης Δήμου, Διευθυντής, Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων, Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Project Manager, Fabric Republic

Διονύσης Μπουντουβάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Combatt 

Γιάννης Σιδέρης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικός Οργανισμός, Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)

06 Καινοτόμες Στρατηγικές

 

Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών διαφάνηκε ο πολυεπίπεδος ρόλος της καινοτομίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ο τρόπος με τον οποίο η υιοθέτησή της θα συμβάλει στη διαφυγή από τις διαλυτικές συνέπειες της «δημιουργικής καταστροφής». 

Video

Λέων Γαβαλάς, General Manager Bespot Private Company

Λουκάς Γαργαλάκος,  Commercial Director, INTALE 

Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΟΠΑ

Δημήτρης Οικονόμου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment στη Eurobank

Δημήτρης Συρίγος, ΣΟΛ Crowe, Διευθυντής, Υπηρεσίες Business Monitoring

07 Το εμπόριο στα κέντρα των πόλεων

 

Στόχος της θεματικής ενότητας ήταν η διερεύνηση των τρόπων και των βέλτιστων πρακτικών για την αναζωογόνηση των κέντρων των πόλεων μέσα από την ενίσχυση του λιανικού εμπορίου και τη στήριξη των «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου».  

Video

Leena Whittaker, Legal Officer, DG Grow, European Commission

Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων

08 Νέες Τάσεις στις Πληρωμές 

 

Απώτερος στόχος της θεματικής ενότητας ήταν η διερεύνηση των νέων τάσεων που έχουν υπάρχουν στον τομέα των πληρωμών. 

Video

Κωνσταντίνος Καλογεράκης, Chief Innovation Officer, Crowdpolicy

Γιώργος Κορφιάτης, Τράπεζα της Ελλάδος

Λάζαρος Φελούς, Founder Retailabs,Οικονομολόγος

09 Το Μέλλον της εργασίας στο Εμπόριο

 

Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών στόχος αναδείχθηκαν οι αντιφάσεις τα εμπόδια και οι προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η οργάνωση της εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι παλιές και οι νέες ειδικότητες, από τους σύγχρονους τεχνολογικούς μετασχηματισμούς 

Video

Χαρης Δασκαλάκης, Executive BCA College

Νίκος Θεοχαράκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ΕΚΠΑ

Κώστας Παπαδάκης, Senior Social Dialogue and Governance Specialist, ILO 

Συζήτηση: Jeremias Adams- Prassl, Professor of Law, University of Oxford

Keynote Speech

 

Jonathan Reynolds, Director, Oxford Institute of Retail Management, Said Business School, University of Oxford, UK

Video

Για να δείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών σε μορφή pdf πατήστε εδώ